16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 00 · geen reacties

Skeeleren hoort nu echt bij SC Gouda

Seizoen 2009/2010 gaat de geschiedenis in als het seizoen waarbinnen het skeeleren een formele status kreeg binnen de club. “SC Gouda gaat op wieltjes”, werd er wel gezegd. Hugo Vos hierover:

Echt een hedendaagse en toekomstgerichte ontwikkeling in het belang van de clubdoelstelling. Een bewijs ook dat SC Gouda een vitale club is. De winter was bijzonder met relatief veel vorst maar weinig geschikt natuurijs . Dat was in ’63 wel even anders. Met veel plezier kijk ik daarom terug op de  bijzondere filmvoorstelling van de Hel van ’63 speciaal voor SC Gouda leden op 3 januari 2010 (zie hieronder). Wat was het mooi met de oud-leden en cracks van destijds. We hebben best het nodige te vieren binnen de club. Dat gaan we ook zeker doen dit seizoen. Op 12 juni 2010 hebben we een sportieve clubdag gevierd.

De club gaat naar de hel van 1963

Een bioscoopfilm over de Elfstedentocht van 1963. De club gaat er heen. Zondagmiddag 3 januari 2010 gaat Schaatsclub Gouda naar de ”De hel van 63”. Op de ijsbaan in Utrecht ontstond de idee om met de club de film te gaan bekijken. Een afspraak met de Arcade bioscoop in Gouda bleek snel gemaakt. Een gehele filmzaal is voor de Schaatsclub gereserveerd. Schaatsclub Gouda kent verschillende leden die lid zijn van de Elfstedenvereniging en één of meerdere tochten hebben gereden. In 1963 verscheen een van de oud leden van S.C.Gouda dhr. P van Oosten aan de start. Van Oosten, 82 jaar, reed vijf Elfstedentochten en was ook bij de voorstelling aanwezig.

Vrijwilligerspenning

Hugo wordt tijdens het sportgala verrast met de vrijwilligerspenning. Het bestuur ervoor gezorgd dat dit voor Hugo een complete verrassing zou zijn. Zogenaamd hadden we Pieter Clausing voor de onderscheiding voorgedragen. Pas toen Hugo in plaats van Pieter naar voren werd gevraagd bleek dat niet Pieter, maar hij werd onderscheiden! Met Pieter (die uiteraard deel uitmaakte van het complot) zouden we het in het volgend seizoen ‘goedmaken’.

Jeugdschaatsen

Er ontstaan problemen op De Uithof. In de kerstvakantie valt een flink pak sneeuw. De doeken-dakconstructie van de ijsbaan blijkt hier niet tegen bestand en stort in. Later wordt een probleem de koelleidingen geconstateerd, waardoor de baan vroegtijdig moet sluiten. De jeugdcommissie lost de onstane problemen op door samen met Noordwijk het diplomaschaatsen in Haarlem te organiseren.

Daarnaast werd er op zaterdag 27 maart een mini-elfstedenSKEELERtocht georganiseerd. Op onze ‘eigen’ skeelerbaan werden hindernissen uitgezet, stempelposten ingericht en zelfs de eigen elfstedenkraam mét koek en zopie ontbrak niet. Mede door het prima weer werd het een supergezellige en zeer geslaagde middag.

Verder zien we de positieve ontwikkeling van een aantal jeugdschaatsers. Een aantal van hen rijden de hele zomer een wedstrijdprogramma op skeelers en zien zich vervolgens in de winter beperkt tot het volgen van ‘slechts’ schaatslessen zonder wedstrijden. Er wordt besloten te gaan kijken in hoeverre er binnen het jeugdschaatsen ook voor deze groep kinderen een passend programma kan worden aangeboeden en zo een nog betere aansluiting met het langebaanschaatsen in Utrecht te realiseren.

Twee topschaatsers stoppen met schaatsen:

Linda Bouwens

Linda was langebaanschaatster en was de laatste jaren een vast gezicht op de Nederlandse Kampioenschappen. Ze maakte in 2003 haar debuut op het hoogste nationale niveau met een knappe 15e plaats op het NK-Allround. Daarnaast kwam Linda meerdere keren uit op het NK Afstanden en reed ze tweemaal het NK-Sprint. Afgelopen seizoen zette ze haar beste klassering neer met een 7e plaats op het NK-Allround in Heerenveen.

Joost Kool

Joost schaatste al enkele jaren op hoog niveau. Zo won Joost als Junior B2 een landenwedstrijd in Grefath. Als Junioren A werd Joost keurig 9e op het NK-Allround. Joost was specialist op de lange afstanden. In 2008/2009 debuteerde hij op het NK-Afstanden op de 5 en 10km waar hij op beide afstanden 9e werd. Later dat jaar deed Joost ook voor het eerst mee aan het NK.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2009-2010

Alexander van Hasselt NK Allround 16e plaats
Alexander van Hasselt Vikingrace 4e plaats
Bernd Zweden NK Afstanden 9e plaats 500 meter
Bernd Zweden NK Allround 23e plaats
Bernd Zweden NK Allround 23e plaats
Edwin Sterk NK Afstanden 18e plaats 3000 meter
Joost Kool NK Afstanden 17e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Allround Studenten 5e plaats
Kirsten Velzeboer NK Kortebaan 10e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 6e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint Studenten3e plaats
Linda Bouwens NK Afstanden 16e plaats 1500 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 11e plaats 3000 meter
Linda Bouwens NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Linda Bouwens NK Allround 7e plaats
Nynke de Jong NK Kortebaan 15e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 5e plaats
Paulien van Deutekom EK Allround 12e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 13e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 21e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 9e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 35e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom Worldcup 39e plaats 3000/5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 17e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 10e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 2e plaats
Ted-Jan Bloemen WK Allround 4e plaats
Ted-Jan Bloemen Worldcup 35e plaats 5000/10000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 22e plaats 500 meter
Tim Salomons NK Afstanden 18e plaats 1000 meter
Tim Salomons NK Afstanden 20e plaats 1500 meter
Tim Salomons NK Sprint 11e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie