16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 90 · geen reacties

In 1997 was er al elf jaar lang geen Elfstedentocht meer gehouden. Het jaar daarvoor, in 1996, had de Elfstedenkoorts nog snel om zich heen gegrepen toen het erop begon te lijken dat er weer een tocht verreden zou worden. Maar toen de vorst niet doorzette, werden de schaatsen weer net zo snel opgeborgen als ze van zolder gehaald waren. In 1997 zette de vorst echter wel door. Na dagenlange vorst staken op 2 januari de rayonhoofden de koppen bijeen voor de vergadering van de Vereniging der Friesche Elfsteden. Na de bijeenkomst gaf voorzitter Henk Kroes om 11.17 met de historische woorden het verlossende antwoord: It giet oan!

Opnieuw rijden een aantal leden de tocht der tochten. Onder hen Peter van Leeuwen, Dick Bouwman, Hans van Woudenberg, Ed Sterrenborg, Alain van Hoof, Thom Dessing, Leni de Jager, Henk Koster, Jan Heysteeg, Ruud Rutten en Huib Tober.

Lees hier belevenissen van Hans van Woudenberg en Huib Tober.

Jeugdschaatsen

Het jeugdschaatsen verheugt zich op een toenemende belangstelling. Toch ging het niet van een leien dakje. Er was een moeizame start, direct gevolg van de sluiting van de Weenahal. Pas op het laatste moment werd besloten dat dat de jeugdschaatsers terecht konden op de 400 meter baan in Den Haag. Met veel kunst- en vliegwerk werd een creatieve start gemaakt. Gelukkig was er ook natuurijs. Er werd uitgebreid geschaatst op de Breevaart en de Reeuwijkse Plassen. Er werd een leuke  spelochtend georganiseerd op de ijsbaan in Moordrecht. De jeugdschaatscommissiegeeft aan dat zij het zou toejuichen als junioren zich aan  melden om hun kennis en vaardigheden aan de kinderen over te brengen.

IJsbaan Utrecht

De ijsbaan in Utrecht gaat overkapt worden. Toch lijken financiële problemen alsnog roet in het eten te gooien. Uiteindelijk worden deze problemen opgelost en vindt de verbouwing in de zomer van 1997 toch plaats. Over de ijsbaan blijven er geruchten de ronde doen, maar concreet werd er niets.

Schaatsclub Gouda Voetbaltoernooi

Er vond weer een geslaagd Schaatsclub Gouda Voetbaltoernooi plaats. Een toernooi dat ieder jaar perfect wordt georganiseerd door Eric Lutterman en Jan Revet. Uiteindelijk zou het ook het laatste voetbaltoernooi zijn. Er zijn geen mensen die het stokje van de organisatoren willen overnemen. Wanneer ook SV DONK aangeeft dat het lastig gaat worden om de schaatsclub nog een plaatsje op de overvolle kalender te blijven gunnen hakken zij de knoop door. Het is mooi geweest!

Skeelatlon

Na drie jaar de skeelatlon georganiseerd te hebben nemen de initiatiefnemers – Patrick van der Ham, Rikkert Swets en Erik Tober – afscheid.

Belastingdienst

Er ontstaat een conflict met de Belastingdienst over de vergoedingen aan trainers. Na veel voorbereidend werk werd een bezwaarschrift ingediend en werd de zaak uiteindelijk… gewonnen. Niet het type werk waar je als bestuurder graag je tijd aan wilt besteden.

Afscheid

Martin Kulik neemt na zeven jaar afscheid als secretaris.

Elfstedentocht

De laatste Elfstedentocht, op 4 januari 1997, was relatief zwaar. Wind met kracht 5 tot 6 en vorst, met temperaturen van -6 graden in de ochtend tot maximaal -3 graden in de middag, waren de grote boosdoeners. In combinatie met de wind leverde dat gevoelstemperaturen op tussen -10 en -15°C en ongeveer -18°C tijdens windvlagen. Anders dan de uitzonderlijk zware tocht van 1963 was het ijs nu echter sneeuwvrij en van goede kwaliteit (bron: Wikipedia).

Wie deden er mee, wat waren hun verhalen?

Bijzondere prestaties in het seizoen 1996-1997

Andrea Nuyt NK Afstanden 1e plaats 100 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 2e plaats 300 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 3e plaats 1000 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 3e plaats 500 meter
Andrea Nuyt Worldcup ?
Eelco Soeteman NK Supersprint 31e plaats
Emiel de Jager Internationale Kirov Games 1e plaats 5000 meter
Emiel de Jager NK Allround 19e plaats
Emiel de Jager NK Allround Junioren 9e plaats
Emiel de Jager NK Sprint 10e plaats
Emiel de Jager NK Studenten 3e plaats
Emilie Gale Interland Nederland-Duitsland 4e plaats
Emilie Gale NK Allround Junioren viel uit
Emilie Gale NK Supersprint 6e plaats
Ilse van der Gaag NK Allround Junioren 14e plaats
Ilse van der Gaag NK Sprint 8e plaats
Ilse van der Gaag NK Supersprint 9e plaats
Marijke Kulik NK Allround Neosenioren 13e plaats
Suzette van der Ham NK Afstanden 14e plaats 100 meter
Suzette van der Ham NK Supersprint 22e plaats