16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 10 · geen reacties

Het seizoen 2011-2012 was een bijzondere. Een verrassende en ook wel spannende winter werd vooraf gegaan door een al even verrassend inline-skateseizoen met opvallende resultaten. Aan onze verenigingsdoelstelling, het bevorderen van het hardrijden op de schaats en alles wat hiermede in verband staat, werd volop gewerkt. Ook het 49e seizoen kent prachtresultaten. Elke seizoen wordt er sneller gereden. De tijden worden daardoor steeds scherper. Als je na bijna een halve eeuw SC Gouda een clubrecord binnenhaalt dan ben je tegenwoordig een hele spekkoper!

Inline-skaten

Voor het eerst weten clubleden zich te plaatsen voor NK Inline-skaten. En met succes! Arwen Kamphuis wordt met team regioselectie Midden Nederland derde op de aflossing. Pupillen Tom den Heijer en Teun de Wit worden eveneens met team regioselectie Midden Nederland derde op de aflossing. Lees hier het artikel in de Goudse Post.

Er wordt ook voor het eerst een succesvol trainingskamp voor de inline-skaters in Heerde georganiseerd. Bekijk de videoreportage voor een mooie impressie.

Clinics

In de kerstvakantie werden weer schaatsclinics voor de Goudse schooljeugd georganiseerd. Geweldig te zien hoe jonge en oudere trainers zich ieder jaar weer inspannen om deze clinics tot een succes te maken. Voor menig jeugdschaatser zijn deze clinics dan ook de eerste kennismaking met de club. Dit jaar was er extra aandacht voor de clinics. Zo streek de KPN Junior Kids Club neer op de Markt en vonden er ook clinics onder leiding van ex-topper Annamarie Thomas plaats. De club werd zelfs schaatsclub van de week op schaatsen.nl.

Ook Jan Gründlehner viel deze eer te beurt en werd vrijwilliger van de week op hetzelfde schaatsen.nl.

Ted-Jan Bloemen

Voor het eerst in de geschiedenis wordt een clublid Nederlands kampioen allround. Ted-Jan Bloemen flikt het kunstje begin februari in Thialf. Het was voor Ted-Jan een seizoen vol pieken en dalen, wat in deze reportage van de NOS mooi uit de doeken wordt gedaan.

Marathontoppers

In de gewestelijke en landelijke marathoncompetitie timmert Gouda ook behoorlijk aan de weg. Timo Verkaaik en Linda Bouwens rijden in de A divisie (KPN-marathon cup), Sjoerd den Hertog in de Top divisie. Richard Boef en Frank Visser maken deel uit van de baanselectie Utrecht.

Clubkampioenschap kortebaan op natuurijs

Er komt natuurijs. De Elfstedenkoorts loopt hoog op, maar helaas schiet de vorst net te kort voor de tocht der tochten. Wel worden er in de regio diverse toertochten gereden.

Binnen enkele dagen tijd wordt vanuit het niets het eerste clubkampioenschap kortebaan op natuurijs georganiseerd. Een sterk staaltje organiserend vermogen van met name Marin Kwakernaak, Hugo Vos en Jan Revet, ondersteund door velen. Op 11 februari vond het evenement plaats, op de Breevaart. Er werd dankbaar gebruik gemaakt van de accommodatie en faciliteiten van kanovereniging De Goudse Peddel. Met dank aan de bewoners van de Wethouder Venteweg die het ijs op de Breevaart perfect onderhielden. Ook de jeugdschaatsers deden mee aan het kampioenschap. Daarmee kwam het deelnemersaantal uit op 122. Snelste bij de heren was Alexander van Hasselt met 13.36 sec op de 140 m. Bij de dames was Birgit Henrich de snelste in 15.36. Snelste pupil over 100 m was Tom den Heijer in 12.14 en bij de meisjes pupillen Margreeth den Hertog in 13.41.

Lees bijvoorbeeld het artikel in de Goudse Post, of bekijk de videoreportage.

Vrijwilligerspenning voor Jan van der Pot

Op het Gouds sportgala was Ted-Jan Bloemen genomineerd voor de titel Gouds sportman van het jaar 2011. Hij zou hem niet winnen. Wie wel in de prijzen viel was Jan van der Pot. Jan werd onderscheiden met de vrijwilligerspenning voor 17 jaar inzet bij het jeugdschaatsen.

Paulien van Deutekom stopt

Tijdens de World Cup wedstrijden in Heerenveen besluit een emotionele Paulien van Deutekom haar schaatscarrière te beëindigen. In een interview op schaatsen.nl blikt Paulien terug en kijkt ze vooruit naar de toekomst:

“Topsport is zo’n mooie omgeving om in te leven. Ik heb veel meegemaakt en kan ondanks de tegenslagen heel positief terugkijken. [..] Ik heb nu de tijd om leuke dingen te doen, om met vrienden af te spreken. En binnenkort ga ik lekker op vakantie, rust pakken en de tijd nemen om te kijken wat ik wil.”

Afscheid van de voorzitter

Na 15 jaar voorzitterschap besluit Hugo Vos er een punt achter te zetten. Hij draagt de voorzittershamer over aan Gerard Reussink. We sluiten 50 jaar schaatsclub af met zijn woorden:

Verbetering is een constante voor SC Gouda en dat doen we dan ook consequent zowel op het niveau van sport en organisatie. De naam van het vorige jaar aangenomen meerjarenbeleidsplan 2011-2016 heeft dan ook de uitdagende naam “Een leven lang bewegen”. Om dit met elkaar te realiseren zijn we bestuurlijk ook buiten de club actief in de schaats- en inline-skateorganisaties. Scherp blijven op ontwikkelingen rond de sportorganisaties, de kwaliteit van trainingen en de accommodaties, de overheid en niet in de laatste plaats de kosten van onze sport. De belangstelling voor het sporten in verenigingsverband neemt af en dat zie je ook bij schaats en inlineskateverenigingen. SC Gouda doet het met een vrij constant ledenaantal beter dan menig ander maar we moeten wel scherp blijven.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2011-2012

Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plaats 500 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plaats 1000 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 8e plaats 1500 meter
Alexander van Hasselt NK Allround 12e plaats
Edwin Sterk NK Afstanden 10e plaats 5000 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 500 meter
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 14e plaats 1000 meter
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 7e plaats
Léon Wijker NK Supersprint 5e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 11e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 12e plaats 1000 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 15e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Afstanden 13e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround 13e plaats
Paulien van Deutekom Worldcup 26e plaats 1500 meter
Siebe de Bruijn NK Allround 22e plaats
Sjors van der Meer NK Allround 20e plaats
Ted-Jan Bloemen EK Allround 9e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 17e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 7e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 11e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 1e plaats
Ted-Jan Bloemen WK Allround 14e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie
Tom den Heijer Nederlands Pupillen Toernooi 5e plaats
Wietske Tinga NK Afstanden 16e plaats 1000 meter