16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 10 · geen reacties

Is er nog wel schaatsen komend seizoen?

Normaal is de zomer een rustige tijd voor het bestuur. Dat was dit jaar wel anders: Zowel de ijsbaan in Den Haag als die in Utrecht verkeerde in grote financiële problemen en het was dan ook lange tijd onduidelijk of, en zo ja waar we in het nieuwe seizoen zouden kunnen schaatsen. Het bestuur heeft de ontwikkelingen in de maanden juni-augustus nauwlettend gevolgd en heeft verschillende alternatieven verkend. Daarvoor is uitgebreid overleg gevoerd met allerlei betrokkenen in de schaatswereld. Ook heeft de schaatsclub de actie “IJsbanen moeten open” opgezet. Hiermee is veel publiciteit gehaald voor de situatie. Gelukkig kwam van beide banen na de zomer het goede nieuws dat ze gered waren, en dat er dus weer als vanouds in Utrecht en Den Haag geschaatst kon worden door onze leden. De situatie heeft binnen de schaatsclub wel geleid tot een discussie over de voor- en nadelen van het schaatsen op twee banen (en in twee gewesten). Het heeft voor dit moment niet tot een andere keuze geleid.

Met de website ijsbanenmoetenopen.nl vroeg de vereniging aandacht voor de situatie. De digitale petitie werd in korte tijd door meer dan 2.000 mensen ondertekend. Het resultaat werd door voorzitter Hugo Vos op de bondsdag aan de KNSB overhandigd. Sommigen dichten ons wel een erg grote rol toe: Schaatsclub Gouda behoedt twee ijsbanen van ondergang.

Beleidsplan

Het werk van het bestuur heeft dit jaar in het teken gestaan van het nieuwe beleidsplan, dat op de Algemene Ledenvergadering op 22 juni 2011 aan de leden ter goedkeuring  werd voorgelegd. Het vorige beleidsplan dateerde uit 2008, nog niet zo oud dus, maar het was incompleet. Het ging alleen over het langebaan wedstrijdschaatsen, en niet of nauwelijks over de andere activiteiten van de vereniging: het jeugdschaatsen, het inline-skaten, het toerschaatsen. Het nieuwe beleidsplan gaat over alle activiteiten van de vereniging, inclusief de organisatorische en financiële consequenties van de plannen en wensen.

Klankbordgroep Gewest Zuid Holland

Het bestuur van het gewest heeft een klankbordgroep gevormd voor adviezen met name over de kwestie van meer ijscapaciteit in Zuid Holland maar ook op over onderwerpen als sponsoring en andere bestuurskwesties. De groep is samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende verenigingen en met verschillende professionele kennis.  Namens Schaatsclub Gouda heeft Peter Bos meegewerkt in deze groep, met name vanwege zijn kennis van projectontwikkeling. De groep heeft het afgelopen seizoen gewerkt aan een plan van aanpak voor het realiseren van meer 400 m kunstijsbanen in Zuid Holland. Ook heeft ze onderzocht of het wenselijk is dat het gewest de 400 m baan van de Uithof gaat exploiteren.

MNSC

Sinds 2010 werkt de Mijnten MNSC met een vast juryteam in plaats van roulerende vrijwilligers. Hierdoor is de kwaliteit van de jurering toegenomen, hetgeen ook past bij het hogere wedstrijdniveau omdat in toenemende mate landelijke rijders aan de competitie meedoen. SC Gouda leverde vanaf het begin menig jurylid en is zeer actief in de organisatie. Het aantal actieve deelnemers met een SC Gouda-pak is inmiddels toegenomen tot ca. 30. Lees hier meer over de MNSC.

Trainingskampen

Het jaarlijkse trainingskamp in Groningen is uitgebreid met een tweede verblijf op het terrein in Annen. Dit tekent de grote belangstelling vanuit de oudere jeugd voor dit kamp. Van zondag tot en met woensdag zijn er zes trainingen op het ijs verreden. In de avond was ruimte voor een slijpclinic, het avondspel en een lezing van Marnix ten Kortenaar. De oudere selectierijders koppelden er nog twee trainingsdagen aan vast en kwamen na tien trainingen thuis. Enkele schaatstrainingsgroepen hebben onder barre omstandigheden in de kerstvakantie de tocht naar Baselga gemaakt voor een trainingskamp van een week. De lange tocht daarheen en de condities op het ijs hebben tot de afspraak geleid dat we in het vervolg de buitenlandse trainingskampen iets dichter bij huis organiseren. In de zomerperiode zijn diverse skatekampen in Doorn georganiseerd alsook een trainingsweek voor de selectie in Zuid-Limburg.

Jeugdschaatsen

Binnen het jeugdschaatsen wordt een wedstrijdgroep opgericht. Kinderen die belangstelling hebben voor het wedstrijdschaatsen én al beschikken over voldoende technische vaardigheden kunnen in Den Haag wedstrijden rijden. Aan de opzet van het lesuur op zaterdagmiddag wordt niets veranderd, wel kunnen de pupillen ook aan de droogtraining op maandagavond meedoen.

Weissensee

Een aantal leden rijdt de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. Hans van Woudenberg doet er op zijn website uitgebreid verslag van.

Gouds sportgala

De schaatsclub was ook aanwezig op het Goudse sportgala. Ted-Jan Bloemen was genomineerd voor de titel Goudse sportman van het jaar. Pieter Clausing heeft de sportpenning van de VGSO ontvangen.

Bijzondere prestaties in het seizoen 2010-2011

Alexander van Hasselt NK Afstanden 5e plaats 500 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 6e plats 1000 meter
Alexander van Hasselt NK Afstanden 5e plaats 1500 meter
Alexander van Hasselt NK Allround 8e plaats
Alexander van Hasselt NK Supersprint 5e plaats
Alexander van Hasselt Vikingrace 6e plaats
Bernd Zweden NK Afstanden 20e plaats
Bernd Zweden NK Allround 21e plaats
Kirsten Velzeboer NK Afstanden 13e plaats 500 meter
Kirsten Velzeboer NK Allround Studenten 7e plaats
Kirsten Velzeboer NK Sprint Studenten 2e plaats
Kirsten Velzeboer NK Supersprint 6e plaats
Nynke de Jong NK Sprint Studenten 13e plaats
Nynke de Jong NK Supersprint 11e plaats
Paulien van Deutekom NK Allround 10e plaats
Rick van de Meer NK Sprint Studenten 25e plaats
Sjoerd den Hertog NK Marathon Jeugd 3e plaats
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 11e plaats 1500 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 9e plaats 5000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Afstanden 5e plaats 10000 meter
Ted-Jan Bloemen NK Allround 5e plaats
Ted-Jan Bloemen Worldcup 28e plaats 5000/10000 meter
Ties Peelen NK Sprint Studenten 38e plaats
Timo Verkaaik Marathon A-divisie
Timo Verkaaik NK Marathon 10e plaats
Timo Verkaaik NK Marathon Topdivisie 6e plaats
Tom den Heijer Nederlands Pupillen Toernooi 14e plaats