16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 90 · geen reacties

Joop Scholten

Joop Scholten heeft na vele jaren het jeugdschaatsen verlaten.  “Jopie” was er sinds de start van het jeugdschaatsen in 1972 bij.

Nieuwe jeugdschaatsleiders

Een aantal jeugdige wedstrijdrijders hebben enkele lessen meegedraaid. Het streven is hier in de toekomst meer gebruik van te maken. Nieuwe jeugdschaatsleiders krijgen het handboek voor jeugdschaatsleiders aangereikt, waarmee ze voorheen na enige zelfstudie ‘in het diepe’ werden gegooid. We bereiken dit seizoen het maximum van 160 jeugdschaatsers.

IJzersterkstrofee

De IJzersterktrofee is terug in de vorm van drie losse onderdelen, fietsen, hardlopen en skeeleren.

Wieler- / skeelerbaan

De wieler- / skeelerbaan komt dichterbij, maar in de planvorming lijkt geen ruimte voor een skeelerbaan te zijn ingeruimd. Dankzij attent optreden van met name clublid Peter van der Burg zou deze skeelerbaan er toch komen. Peter vertelt hierover:

Op 5 februari ’98 hoorde ik van Alain van Hoof (bestuur) dat er vergaande plannen waren voor een wielerbaan in de Goudse Hout. De skeelerbaan was kennelijk vergeten (terwijl ik al in ’93 de technische dienst van het recreatieschap van het benodigde informatiemateriaal had voorzien). Alain vroeg me om te proberen iets voor het skeeleren te realiseren.

Ik zag dat de wielerbaan niet echt goed was ontworpen (ik had ook bij Excelsior gekoerst in de jaren ’80) met een veel te scherpe bocht van 180 graden. Dus mijn idee om die eruit te halen en de baan fors te verruimen (tot wat het nu geworden is) kreeg de steun van Excelsior. Echter, de stukken waren al verzonden voor de beslissende vergadering van het algemeen bestuur. Het kostte enige moeite om ook het bestuur van het recreatieschap en het college van Gouda over te halen om het duurdere (maar betere plan) goed te keuren. Uiteindelijk stemde alle financiers (Excelsior, Recreatieschap en Gouda) in met het plan. Op 8 april werden de contracten getekend.

Ondertussen wordt met Excelsior overlegd over het gebruik. Er wordt een skeelercommissie opgericht die het skeeleren binnen de schaatsclub vorm moet gaan geven. Deze commissie bestaat in eerste instantie uit Ben de Bruin, Freek Dessing en Ruud Rutten. De commissie bereidt de besluitvorming in het bestuur voor, gericht op introductie van het skeeleren in de Schaatsclub Gouda. Hiertoe doet de skeelercommissie voorstellen voor mogelijke trainers en trainingsuren. Voorlopig wordt de jeugd niet meegenomen als doelgroep voor het skeeleren. Ook neemt de jeugdcommissie een afwachtende houding aan en verwacht weinig animo. Hoe anders zou het uiteindelijk worden!

Ingrid Paul beker

Dit seizoen wordt de Ingrid Paul beker geïntroduceerd.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1998-1999

Andrea Nuyt NK Afstanden 1e plaats 500 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 5e plaats 1000 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 8e plaats 1500 meter
Andrea Nuyt NK Sprint 2e plaats
Andrea Nuyt WK Afstanden 12e plaats 500 meter
Andrea Nuyt WK Afstanden 13e plaats 1000 meter
Andrea Nuyt WK Sprint 9e plaats
Andrea Nuyt Worldcup 6e plaats 500 meter
Andrea Nuyt Worldcup 9e plaats 1000 meter
Emiel de Jager NK Afstanden 12e plaats 10000 meter
Emiel de Jager NK Afstanden 13e plaats 1500 meter
Emiel de Jager NK Afstanden 16e plaats 5000 meter
Emiel de Jager NK Allround 15e plaats
Emiel de Jager NK Junioren ?
Emilie Gale NK Supersprint 9e plaats
Lars Elgersma NK Allround Junioren ?
Lars Elgersma NK Supersprint 6e plaats
Marijke Kulik NK Afstanden 16e plaats 3000 meter
Marijke Kulik NK Allround 14e plaats
Paulien van Deutekom NK Afstanden 15e plaats 3000 meter
Paulien van Deutekom NK Allround Junioren 6e plaats
Wim Steenbergen Marathon A-competitie deelname