16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 90 · geen reacties

De Schaatsclub Gouda viert in het seizoen 1997-1998 haar 35-jarig jubileum en het 25-jarig bestaan van het jeugdschaatsen. Er werd een prachtig jubileumblad gemaakt met een levendige terugblik op 35 jaar schaatsclub én 25 jaar jeugdschaatsen. Je kunt het jubileumblad hier in zijn geheel teruglezen.

Terugkijkend op het schaatsseizoen 1997 -1998 kan worden geconstateerd dat het een uniek seizoen is geweest. Er zouden zich nog nooit op schaatsgebied in één jaar tijd zoveel ontwikkelingen hebben voorgedaan.

De klapschaats

Het was het seizoen van de klapschaats. Vorig jaar waren de Nederlandse vrouwen al mondiaal doorgebroken op deze schaats. Door hun (onverwacht) hoge klasseringen op internationale wedstrijden werd duidelijk  dat de klapschaats sneller was dan de traditionele schaats. De ontwikkeling was niet meer te stuiten: geleidelijk stapten alle (top)schaatsers over op de klapschaats. En met succes: bijna iedere schaatser verbeterde zijn of haar persoonlijke records . De nationale en internationale ranglijsten van dit seizoen waren niet meer te vergelijken met die van het voorgaande seizoen. In dit roerige seizoen van klapschaatsen, aerodynamische strips, Olympische Spelen in Nagano en WK Afstanden in Calgary werd in totaal 41 keer een wereldrecord verbeterd!

 Vooruitgang op clubniveau

Ook op clubniveau is er in het seizoen 1997-1998 enorm veel vooruitgang geboekt. Bijna iedere schaatser vanaf junioren-B is inmiddels op de klapschaats overgestapt.  Ook de overkapping op de Utrechtse ijsbaan heeft ook zeker bijgedragen aan de snellere tijden. Nog nooit zijn er in één seizoen zoveel persoonlijke – en clubrecords gereden. Dit seizoen werd door leden van Schaatsclub Gouda in totaal een aantal van 608 persoonlijke records verbeterd.  Het jaar daarvoor waren dat er slechts 207! Ook het aantal clubrecords is aanzienlijk hoger dan vorig jaar: in dit seizoen werd 52 keer een clubrecord gereden of verbeterd, terwijl dit in het seizoen 96-97 slechts 22 keer gebeurde.

Ruud Rutten treedt af als voorzitter. Hugo Vos wordt zijn opvolger.

Skeelerbaan

Door de deskundige inzet van Peter van den Burg wordt er binnen de wielerbaan ook een skeelerbaan aangelegd. Als club hoeven we niet te investeren in de aanleg. Wel zullen we de baan moeten huren als we daar als club gebruik van willen maken.

IJzersterktrofee

In de voorgaande jaren werd een skeelathlon georganiseerd. Er werd besloten de onderdelen voortaan los van elkaar te laten plaatsvinden. Uiteindelijk werd besloten deze competitie een naam te geven. Zo ontstaat het IJzersterk toernooi.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1997-1998

Andrea Nuyt NK Afstanden 1e plaats 500 meter
Andrea Nuyt NK Afstanden 6e plaats 1000 meter
Andrea Nuyt NK sprint 3e plaats
Andrea Nuyt Olympische Spelen 15e plaats 500 meter
Andrea Nuyt WK Afstanden 16e plaats 500 meter
Andrea Nuyt WK Sprint deelname
Emiel de Jager Interland Nederland-Noorwegen 1e plaats 5000 meter
Emiel de Jager NK Allround Neosenioren 6e plaats
Emiel de Jager NK Allround senioren 5e  plaats
Emilie Gale NK Supersprint 6e plaats
Ilse van der Gaag NK Sprint Junioren 9e plaats
Lars Elgersma NK Junioren viel uit
Marijke Kulik NK Allround 14e plaats
Marijke Kulik NK Neosenioren 12e plaats
Paulien van Deutekom Internationale Vikingrace 5e plaats
Paulien van Deutekom NK Junioren 1e plaats 1500 meter
Paulien van Deutekom NK Junioren 3e plaats