16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 80 · geen reacties

De Veertiende Elfstedentocht werd op 26 februari 1986, amper een jaar na de Dertiende Elfstedentocht, geschaatst. Evenals in 1985 won Evert van Benthem uit Sint Jansklooster de tocht in een tijd van 6.55. Tineke Dijkshoorn was de snelste bij de vrouwen. Een totaal van 16.999 begon aan de tocht, 14.989 kruisjes werden uitgedeeld. De schaatsers waren onder te verdelen in 317 wedstrijdrijders, 115 buitenlanders en 862 vrouwen.

Net als vorig jaar zijn Bertha van Leeuwen (de moeder van Peter) en Annie van Nielen met de bus van de Goudsche Courant meegereden naar Harlingen, om daar de rijders van Schaatsclub Gouda en andere bekenden aan te moedigen en van een “natje of droogje” te voorzien.

Ons stekje in Harlingen op het ijs, was vlak bij die van de Goudsche Courant, zodoende hebben we vele rijders van ons en uit de streek gezien. Het weer was goed, de sfeer gezellig, en enorm leuk om dit allemaal mee te kunnen maken. In Harlingen waren veel rijders best nog wel fit op een enkele na (we noemen geen namen) maar in Leeuwarden, want ook daar zijn we geweest, waren de meesten toch vermoeider dan vorig jaar.

Van Schaatsclub Gouda hebben 3 leden aan de wedstrijd meegedaan.  Gerrit Molenaar werd 15e, Piet Eikelenboom 22e en Adri Henrich 61e. Geweldige prestaties!

Maar liefst 31 leden hebben de toertocht uitgereden: Piet de Roon, Thomas Henrich, Piet van Oosten, Gerard van Oosten, René van Oosten, Hans van Riemsdijk, Peter van Leeuwen, Lineke en Peter van de Burg, Huib Tober, Bob Geelkerken, Anton Eikelenboom sr., Gerard Eikelenboom, Anton Eikelenboom jr, Jaap Heikoop, Evert v/d Stroom,  Malene v/d Stroom, Aad v/d Hoorn, Ed Sterenborgh, Dick v/d Starre, Tom Dessing, Jacques Segers, Koos van Velde, Ad Bouwer, Jan Heysteeg, Nic Fase, Henk van Ingen sr, Peter van Ingen, Alain van Hoof, Geurt Pottuyt en Huig Bongers.

Bestuur

Er vinden een aantal bestuurswisselingen plaats. Remco Wolthers, Fons van Kessel en Johan van den Hoogenband beëindigen een indrukwekkende bestuurscarrière. De club is hen veel dank verschuldigd. Jan Gründlehner, Bram Romein, Rien Hakstege en Joop Scholten treden toe tot het bestuur. Jan Gründlehner wordt voorzitter.

Clubblad

Het clubblad krijgt nieuwe impulsen. Er zou een nieuwe tekstverwerker moeten komen om beter typwerk te kunnen leveren. Jan Revet wordt aangetrokken om een eigen rubriek te schrijven en het schrijven van artikelen door jeugdigen aan te moedigen.

Ontspanningscommissie

Rien Hakstege stelt een nieuwe ontspanningscommissie samen. De ontspanningscommissie bestaat dan uit Rien Hakstege, Anton Eikelenboom sr., Jan Revet , Rob Veelenturf, Dick den Hertog en Loes van Eijk.

Er is een jubileumcommissie vastgesteld voor het 25-jarig lustrum op 1 oktober 1987.

IJsbaan Capelle a/d IJssel

De ijsbaan in Capelle a/d IJssel gaat toch door. Alleen Gedeputeerde Staten moeten e.e.a. nog goedkeuren, maar hierbij worden geen tegenslagen meer verwacht. Er zal dit jaar daar al kunnen worden geschaatst, hoewel nog niet in verenigingsverband. Na de zomervakanties zal er nader overleg komen over indelingen, gebruik enzovoort. Van Schaatsclub Gouda wordt verwacht dat zij het voortouw nemen wat betreft de organisatie, gezien haar ervaringen op de andere banen.

Door de aanwas van veel nieuwe leden zijn er meer trainers nodig. Ieder lid wordt gevraagd zich hiervoor in te zetten. Eigen leden kunnen onder bepaalde voorwaarden op kosten van de club een trainerscursus volgen.

Marathon

Kan er een trainingsgroep voor het marathonschaatsen worden opgezet? De trainers moeten dit nog intern overleggen en belangstellende leden moeten zich melden bij de

Jeugdschaatsen

Het was een drukke winterperiode met veel natuurijs. In samenwerking met ijsclubs uit de omgeving, met name uit Reeuwijk, zijn een aantal wedstrijden op natuurijs georganiseerd. Maar liefst acht jeugdschaatsleiders slagen voor de JSL trainerscursus.