16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 80 · geen reacties

Op 21 februari 1985 vond eindelijk de dertiende Elfstedentocht plaats. Op 20 januari werd de Elfstedentocht in eerste instantie afgelast. Daarna volgde opnieuw een vorstperiode, waardoor de Elfstedentocht een maand later alsnog gereden kon worden. Een complete generatie maakte voor het eerst kennis met de tocht der tochten! Evert van Benthem wist na een eindsprint met Jan Kooiman, Jos Niesten en Henri Ruitenberg met enkele decimeters verschil te winnen. Hij vestigde ook een nieuw Elfstedenrecord in 6 uur en 47 minuten. Lenie van der Hoorn was de snelste bij de vrouwen. 16.179 tochtrijders en 276 wedstrijdschaatsers deden een poging het felbegeerde kruisje te bemachtigen.

Een aantal leden bracht de tocht tot een goed einde. In de wedstrijd kwamen Gerrit Molenaar, Piet Eikelenboom en Adri Henrich uit. Onder de toerrijders bevonden zich Ittsje Wolthers, Jaap Heikoop, Peter van Leeuwen, Piet de Roon, Koos van der Velde, Anton Eikelenboom jr, Thomas Henrich, Piet van Oosten, Gerard van Oosten, Leo van Oosten, René van Oosten, André van Oosten, Nic Fase, Henk van Ingen sr, Hans van Riemsdijk, Huib Tober, Jan Vermeulen, Huig Bongers, Henk Bleichrodt, Hans Boot, Lineke en Peter van den Burgh, Dick Brouwer, Dirk de Heij, Marcel Jorna en Rien van Wier.

De Van Oosten ploeg haalde zelfs de Amerikaanse pers, gezien een verslag van Joe Gregory in The Wall Street Journal over de Elfstedentocht in het bijzonder, maar ook over “Mr. Piet van Oosten and his four sons from a small town near Gouda”. Er zullen ook heel weinig vaders met 4 zoons de tocht hebben uitgereden. Zal het een Nederlands record zijn?

Zomeractiviteiten

Op 6 en 13 mei was er een trainingsavond ter voorbereiding op het IJBM voetbaltoernooi tegen de plaatselijke club VV Donk. Op 29 mei deed er een elftal mee aan dit toernooi in Utrecht, gezien de weersomstandigheden werd een gedeelte in ballonnen tenten afgewerkt. Ondanks deze handicap werd er sportief door zo’n 10 elftallen gespeeld. SC Gouda behaalde de 4e plek. In het Pinksterweekend werd er door een zestal families gekampeerd in Valkenburg, om van daaruit deel te nemen aan de klassieker Luik-Bastenaken-luik. Op 24 juni hadden we onze wielrenavond niet zoals gewoonlijk op het parcours van Excelsior, maar nu op het parcours van Avanti in Boskoop. Een individuele tijdrit stond deze keer op het programma van zo’n 12km. Er was veel animo, dit spreekt onze schaatsers wel aan. Op 30 september speelden 30 leden badminton in de grote hal van P.van Oosten, het was weer reuze gezellig en er werd  fanatiek gespeeld.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1984-1985

Gerrit Molenaar Elfstedentocht 35e plaats?
Piet Eikelenboom Elfstedentocht 88e plaats?
Adri Henrich Elfstedentocht 114e plaats?