16 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 70 · geen reacties

De aanloop naar het schaatsseizoen was niet geheel probleemloos. Het aantal leden bleef groeien, het aantal trainingsabonnementen op de Utrechtse ijsbaan niet. Er moest flink geschoven worden en dat leidde tot de nodige onrust. Zoals later nog vaak zou gebeuren. Zoals de voorzitter het stelt:

“Het gaat allemaal niet vanzelf. Toen niet en nu niet. In de sport gaat het nooit vanzelf. Nooit.”

Voorzitter Jan Revet sr. toont zich verder teleurgesteld in de houding van bond en gewest, die in zijn ogen te weinig doen om het nog jonge jeugdschaatsen verder te stimuleren. Ook de ijsclubs zouden aan het jeugdschaatsen moeten deelnemen. Hij roept een ieder op het nieuwe jaar niet alleen te beginnen met nadenken, maar een begin te maken met wat hij het “Scouting systeem 1977” noemt.

“De schaatssport, het Gewest Zuid-Holland, de schaatsclubs en ijsclubs, wij allen, zullen er wel bij varen.”

De club krijgt een clubarts. De Reeuwijkse huisarts H.L. de Noo heeft zich bereid verklaard een “bijdrage te leveren aan de perfectionering van de sportbeoefening”. De clubarts gaat de selectie keuren en begeleiden en zal serieuze blessures onderzoeken en/of behandelen.

Zomeractiviteiten

De eerste wedstrijd in de Gouden Zadelcompetitie was een heus atletiektoernooi. Het programma bestond uit 100, 400 en 800 meter hardlopen, hoogspringen, verspringen en balgooien. Huig Bongers bleek de beste atleet. Ook werd er gevoetbald tegen teams van de Brandweer Gouda en Unilever Emery.

Uitwisseling

Voor het eerst in de geschiedenis van de vereniging kon er een internationale uitwisseling worden gerealiseerd. Op 5 maart 1977 werd op de kunstijsbaan van Grefrath (Duitsland) een wedstrijd verreden tussen de vier in Grefrath trainende verenigingen (Grefather EC, Herner EV, Kölner EK en ESC Soest), IJBM en Schaatsclub Gouda. De junioren wonnen het klassement, de senioren werden tweede.

Dit jaar werden er maar liefst vijftig clubrecords gereden en dat slechts door vier dames en acht heren.Peter van Leeuwen en Gerard van Oosten werden in Deventer respectievelijk 1e en 2e bij de studentenkampioenschappen.

Wedstrijdadministratie

De wedstrijdadministratie werd destijds nog niet bijgehouden op de computer. Tijden werden wel handmatig bijgehouden. Hier zijn tijden uit het begin van de schaatscarrière van jeugdschaatstrainer Karel Heikoop.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1976-1977

Irma van Kessel NK junioren 20e
René van Oosten NK junioren 7e
Peter van Oosten NK junioren 7e