16 maart 2011 · in Jaaroverzicht · geen reacties

De club gaat het seizoen 1975/1976 in met Jan Revet sr. als nieuwe voorzitter. In het clubblad stelt hij zichzelf voor. Hij constateert dat door de groei van de vereniging de noodzaak ontstaat dat de organisatie verbreed moet worden. Zo komt er een wedstrijdcommissie (voorloper van de technische commissie). Onder leiding van secretaris Fons van Kessel, gaan Loes van Eijk en Jan Gründlehner zich bezighouden met vervoer en jurering. Ook pleit Jan voor stimuleren van opleidingen voor trainers en juryleden. Hij sluit zijn betoog af met de gevleugelde woorden:

“Als één dezer dagen de commissie een beroep op u doet, dan moet u ja zeggen. Ja, omdat dat beslist nodig is. Ja, om van de Schaatsclub Gouda een club te maken die uniek zal zijn in Nederland! Schaatsclub zal dan de juiste benaming niet meer zijn… Dan pas zijn we de SCHAATSSCHOOL GOUDA…”

Zomeractiviteiten

De ontspanningscommissie, bestaande uit voorzitter en bestuursgedelegeerde Piet de Roon, secretaris/penningmeester Petra Bouwer-Jongeboer,Wim van Duuren en Jan Vermeulen organiseerde naast de slotavond ook een kegelavond. Voor het Gouden Zadel werd er dit seizoen hardgelopen, hoog gesprongen, ver gesprongen, gevist en gefietst. En de voetballende schaatsers wonnen het IJBM voetbaltoernooi.

200ste lid

Ittsje Wolthers werd ons 200e lid.

Panbos

In de jaren zeventig en tachtig werd er regelmatig op zondagochtend in het Panbos in Zeist getraind. Hele families gingen er mee. Wie niet meedeed met de training vermaakte zich met koffie, het bouwen van hutten of een potje voetbal.

Jan Bazen, een fenomeen

Jan Bazen was in die tijd een fenomeen. Het was het seizoen waarin hij besloot zijn fantastische sportcarrière af te sluiten. Hij begon laat met de zomertraining en was zelfs te laat met het aanvragen van trainingsabonnementen. De prestaties waren er niet minder om. Jan werd 4e bij de IJsselcup (1e op 500), 3e op Nhet K Sprint, reed 3 clubrecords op de 500 meter, 4 clubrecords op de 1000 meter en 3 clubrecords op de 1500m. Op 5 februari 1976 reed Jan nog een prachtig PR in 1.18.1. Helaas reed Jos Valentijn diezelfde wedstrijd nog sneller, anders was het een Nederlands record geweest! Tijdens de Olympische Spelen in Innsbruck zette Jan de kroon op het werk. Op de 500m behaalde hij in een zeer sterk veld de 6e plaats. op de 1000 meter moest hij wegens griep verstek laten gaan.

Bekers

Introductie van de Trippenbeker. De heren D.J. Vermeulen Sr. en Ome Kees Harskamp schenken een wisselbeker voor de clubkampioen bij de senioren: de Trippenbeker. Deze beker is vernoemd naar  de jaarlijkse trip die deze heren gezamenlijk maakten. Ook werd de Fons van Kessel wisseltrofee geïntroduceerd.

Jeugdschaatsen

De bus kan niet vertrekken, want Alain van Hoof (jawel die) is zoek. Blijkt met zijn ouders naar huis te zijn gegaan. Deze communicatiestoornis wordt in de jaren erna nog vele malen door andere kinderen (en hun ouders) herhaald. Op 7 februari reden 50 jeugdschaatsers de Molentocht op de Rotte bij Zevenhuizen. De jeugdschaatsers sloten hun seizoen af met een spellenmiddag in het NKV gebouw in Gouda. Als spelletjes werd gekozen voor sjoelen, ballen gooien, pijltjes gooien, ballon opblazen, flipperen, puntenbiljart en zaklopen. Winnaar werd… Alain van Hoof.

Eerste clubkampioen junioren

Dit seizoen worden leeftijdscategorieën aangepast. Waar voorheen 1 oktober de peildatum was wordt deze nu per 1 juli bepaald. Peter van Oosten werd onze eerste clubkampioen bij de junioren.

Uniek

Drie broers deden mee met een Nederlands Kampioenschap schaatsen, dat was wel uniek. Het waren Peter van Oosten bij de junioren D, Leo van Oosten bij de junioren C en Gerard van Oosten bij de junioren B. Rene als 4e broer stond reserve!

Bijzondere prestaties in het seizoen 1975-1976

Jan Bazen NK Sprint 3e plaats
Jan Bazen Olympische Spelen (Innsbruck) 6e plaats
Gerard van Oosten NK Junioren ?
Leo van Oosten NK Junioren ?
Peter van Oosten NK Junioren ?