15 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 70 · geen reacties

De 6e jaargang van het clubblad opende met het schaatshuwelijk van het jaar: trainer Huib van der Starre en 2e secretaresse Wineke Scheepstra trouwden. Jan Bazen behaalt een 9e plaats op het WK Sprint in Ekilstuna.

Werkgroep ijsbaan

Er werd een werkgroep ijsbaan in het leven geroepen met het doel de natuurijsbaan en haar accommodatie te verbeteren. Deze werkgroep bestond uit: De heer Schoonderwoerd, Huig Bongers, de heer Scholten sr, Joop Scholten, Hans Moons, Jan Revet sr en Dick van der Starre. Zo waren er plannen voor een geluid- en lichtinstallatie, het opknappen van een schuur om daar een kantine in te vestigen en zelfs het plaatsen van reclameborden. De werkgroep meldt later dat seizoen dat de meeste plannen gerealiseerd zijn. Het wachten is nu nog op vorst.

Combinatie Schieland

De Schaatsclub Gouda sloot zich aan bij de combinatie Schieland; deze combinatie bestond uit zeven ijsclubs, te weten: Bleiswijk, Capelle a/d IJssel, Moerkapelle, Moordrecht, Nieuwerkerk a/d IJssel, Waddinxveen en Zevenhuizen. Het bestuur van dit samenwerkingsverband bestond uit: de heer De Jong (voorzitter), K.P. Verwey (secretaris) en de heer Molenaar (penningmeester). De ijsclubs waren en zijn traditioneel gericht op het organiseren van toertochten. Men ging de activiteiten meer verleggen naar korte- en langebaanwedstrijden, omdat het rijden van een Schielandtocht steeds moeilijker werd.

Duel

Ook lezen we in het clubblad over een persoonlijk duel op de 500, 1500 en de 3000 meter tussen Jan Vermeulen en Huig Bongers. De verliezer van dit duel zal een beker beschikbbaar stellen. Het is ons echter helaas onbekend gebleven wat dit voor beker geworden is!

Officieuze aspiranten kampioenschappen

Joop de Jong, Jurjen Fennema, Leo van Oosten en Gerard van Oosten waren deelnemers aan het officieuze aspirantenkampioenschap van Nederland in Heerenveen. Dirk van der Starre en Simon Smit werden respectievelijk 3e en 4e in de jurywedstrijd op de Utrechtse ijsbaan.

Clubblad

Verder lezen we in het clubblad het volgende advies aan alle jonge deelnemers aan wedstrijden:

“Teneinde tot een vlotte afwerking van het programma te komen is het zaak dat de deelnemers méér aandacht besteden aan de afkondigingen van de wedstrijdleider. Iets meer wedstrijddiscipline is bepaald welkom”

Sluiting van de natuurijsbaan

Aan het einde van het seizoen besluit voorzitter Simon Smit de voorzittershamer over te dragen. Er blijken echter geen kandidaten. Dick van der Starre wordt waarnemend voorzitter. Opvallend agendapunt is echter het afstoten van de ijsbaan. Dit, terwijl aan het begin van het seizoen een ambitieuze werkgroep nog aan de slag was gegaan en vele plannen had gerealiseerd. “Zelden heeft de vergadering zo langdurig en mondig meegeleefd met dit probleem” Ondanks teleurstelling en emoties bleef het bestuur unaniem achter haar voorstel staan: de ijsbaan moest worden afgestoten. “Even dreigde het uit de hand te lopen.”Een schriftelijke stemming bracht uitkomst. Het voorstel werd aangenomen met veertien stemmen voor, zes stemmen tegen en twee blanco stemmen.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1971-1972

Jan Bazen WK Sprint (Ekilstuna) 9e plaats
Gerard van Oosten NK Aspiranten (Heerenveen) ?
Leo van Oosten NK Aspiranten (Heerenveen) ?
Joop de Jong NK Aspiranten (Heerenveen) ?
Jurjen Fennema NK Aspiranten (Heerenveen) ?