15 maart 2011 · in Jaaroverzicht, Jaren 60 · geen reacties

De naam van de club wordt gewijzigd, “Afdeling Gouda van de N.V.B.H.S.” wordt nu echt Schaatsclub Gouda!

Clubblad

Na een jaar verscheen het clubblad weer met de positieve mededeling dat Huib van der Starre was geslaagd voor het examen “Oefenmeester hardrijden op de schaats van de KNSB.” Daarmee was hij de jongste schaatstrainer in Nederland. De berichten die voorheen in de “IJsbode” verschenen werden voortaan in de “Schaatskroniek” (het landelijk bondsblad) gepubliceerd. Hiermee viel de concurrent van het clubblad weg.

Lid van verdienste

C. Verdoold werd door het Gewest Zuid-Holland van de KNSB benoemd tot lid van verdienste. Verdoold was op dat moment al 40 jaar actief voor de ijsclub Stolwijk.

Wedstrijd bij IJsbaan “Daar bij die Molen”

Ook werd er een wedstrijd verreden op de ijsbaan “Daar bij die molen”, met Rien de Roon als winnaar bij de senioren en Cobi den Hartog bij de dames. Rob Boot werd winnaar bij de junioren. Naar aanleiding van deze wedstrijd verschijnt in het clubblad een artikel waarin de regels van het wedstrijdschaatsen worden uitgelegd. Met name het wisselen van baan was nog niet bij iedereen bekend.

Meer resultaten

Huib van der Starre’ behaalde een prachtige 3e plaats bij de Nederlandse militaire kampioenschappen. Jan Bazen was inmiddels doorgestoten naar de Nederlandse kernploeg met als klap op de vuurpijl het sprintkampioenschap van Nederland. Wijnand Stam behaalde zeer goede resultaten op ronde- en langebaanwedstrijden. Het nieuwe lid Rien de Roon wint samen met Huig Bongers een rondewedstrijd  in Ammerstol. Tweede werden Paul Borsje en R. de Jager. Wijnand Stam wordt derde en Geurt Pottuit wordt vierde, een ware cluboverwinning. De clubontmoeting, op een zondag, wordt een overwinning voor R. de Roon, R. de Jager, J. Vermeulen en Huig Bongers. Bij de dames eindigde C. den Hertog voor W. Scheepstra en L. van Eijk. R. de Roon wordt tweede bij de Zuidhollandse kampioenschappen.

Wie ben jij?

Voorzitter Bongers liet in het clubblad optekenen:

“Zo kwamen we dan bij de sluitingsavond […], waar ik even met de mond vol tanden kwam te staan. Een van onze jongste leden vroeg toen aan mij: ”Wie ben jij, ik heb U nog nooit gezien.” Dat deed mij niet prettig aan dat je zo snel vervreemd van de vereniging. Ofschoon ik altijd in mijn hart zal blijven meeleven met de vereniging en de resultaten van haar leden. Het was voor mij wel het bewijs dat het hoog tijd werd dat een ander mijn plaats in zou nemen. De aanwezigen kon ik namens het bestuur, mededelen dat we wederom de Haastrechtse V.C.J .C.- cabaretgroep bereid hadden gevonden deze avond op te vrolijken. Tevens werd er wederom gekiend. Na de prijsuitreiking het hoogtepunt: een interview met Jan Bazen. Na afloop van dit interview mocht ik, als voorzitter, Jan Bazen het erelidmaatschap aanbieden. Ik nodigde hem uit, indien mogelijk , een clubwedstrijd van onze club mee te rijden, met als inzet de wisselbeker die ik daarna aan de vereniging schonk”.

Bijzondere prestaties in het seizoen 1969-1970

Jan Bazen NK Sprint 1e plaats
Jan Bazen WK Sprint West Allis 16e plaats
Huib van der Starre NK Militairen 3e plaats